Изложба „Бузлуджа – паметта на времето“

Заповядайте на откриването на организиранта от КАБ София област и фирма Велукс изложба „Бузлуджа – паметта на времето“ на 17 март от 17:30 часа във фоайето на УАСГ (Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия) в София, където ще бъде представена инициативата на арх.Дора Иванова за опазване на паметника Бузлуджа. Проектът се заражда под формата на дипломната й работа към Техническия университет в Берлин и се превръща в кауза на фондация „Проект Бузлуджа“, която цели превръщането на монумента във функциониращ паметник на културата.

poster-exhibition-final

Изложбата провокира към дискусия с предложения за бъдещото предназначение на паметника и проект за неговото преустройството. Освен това в нея ще видите любопитни факти относно историята, планирането и проектирането на колосалната сграда, както и нейното изграждане и разрушаване. Разказът за актуалното състояние на паметника е умело илюстриран от творбите на трима фотографи, запечатали красотата и силата на паметника – Никола Милър и Лес Джонстон от Шотландия и Радослав Първанов от Габрово. Фотографиите под формата на плакати и пощенски картички могат да бъдат закупувани, а събраните средства ще бъдат предоставени за целите на фондацията.

Бузлуджа е едно от най-високите постижения на архитектурната и инженерна мисъл в страната. Въпреки че построяването му се свързва с определена идеология, той е част от историята на България – артефакт с висока естетична и художествена стойност, който притежава огромен потенциал да се превърне в една изключително успешна туристическа дестинация от световно ниво.
Това е тезата на изложбата, която вече беше представена в  Монтана, Казанлък , Габрово и Стара Загора. Тази изложба за пръв път ще е достъпна и за чуждестранни посетители, тъй като цялата информация ще е достъпна и на английски език.

Повече информация за инициативата може да научите на: www.buzludzha-project.com

Очакваме Ви!