Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Единствено великите творци живеят вечно – Заха Хадид успя да извърви своя път към вечността

Добрата архитектура е тази, която не се повтаря. Тя е малко различна, тя изненадва, удивлява и служи на хората.
Вече няма прости формули. Изграждайки архитектурата,  тя от своя страна изгражда личности.

Заха Хадид остави своя отпечатък в бъдещето на безкрайно много хора създавайки не само архитектура без граници, но и нов подход в мисълта на дизайна.

За нея „Архитектурата се отнася до това да се чувстваш добре в пространството. Няма значение дали е много проста или много сложна. Важното е как я възприемаш.“ Но истината е, че в своя живот тя се стремеше към невъзможното и го постигна придавайки му форма!

Има славата на абсолютен бунтар и новатор както в архитектурата, така и в дизайна и градоустройството. Нейни сгради са част от пейзажа на днешните мегаполиси, сред които Лондон, Рим, Пекин, Копенхаген, Мадрид и др. Наред с модерните си революционни концепции Заха Хадид носи у себе си една древна и особено интересна културна традиция. Родена е в Багдад в семейство на дипломати. Завършва математика в Бейрутския университет, след което учи в известното с радикалните си идеи „Аркитекчър асосиейшън скул“. Дълги години тя и нейното студио се занимават с малки проекти, докато под нейно ръководство през 2003 на бял свят не изниква една от най-мащабните съвременни сгради – Музеят на съвременното изкуство в Синсинати. По това време Заха Хадид реализира още два свои респектиращи проекта – сградата на BMW в Лайпциг и музея „Ордрупгаард“ в Дания.

Признанието не закъснява и през 2004 г. Хадид става първата жена – носител на наградата „Прицкър“, архитектурния еквивалент на Нобеловата награда. Днес нейният почерк може да се види в над 100 проекта по цял свят. Архитектурното бюро на Хадид Zaha Hadid Architects е базирано в Лондон и е едно от най-известните в световен мащаб. Екипът му се състои от около 200 архитекти, сред които много чужденци, включително българи. Извън архитектурата Заха Хадид има интереси в различни области на изкуството и дизайна. Тя е автор например на концептуален модел за градски автомобил, наречен Z-car и представен за пръв път през 2006 г. Моделът е направен от пластмаса и е израз на нейното разбиране за персонална мобилност на съвременния градски човек в естествената среда на природата.

zzz

И най-малкият детайл за дизайн не може да и убегне създавайки уникален характер дори на прибори за хранене.

zahahadid

 

Заха Хадид избира своя път към архитектурата още в детството си. Тя разказва:“Интересът ми към архитектурата стана факт, след като родителите ми ме заведоха на една изложба на Франк Лойд Райт. Бях на шест години, изложбата се провеждаше в операта в Багдад. Спомням си, че тогава за пръв път видях различни макети на сгради.
Помня също как като дете с родителите ми ходехме с лодка до селата, разположени из мочурищата на южен Ирак – пейзажът беше много красив. Невероятното преливане между пясъка, водата, дивия живот, които сякаш се сливаха със сградите и хората… Предполагам, че част от това, което се опитвам да правя като архитект, е да уловя този вид непрекъснатост и взаимопроникване в един градски пейзаж.“

kolaj Това е резултатът на детските мечти.

Всички архитектурни проекти, върху които Заха Хадид е работила, подробно можете да разгледате на следния линк: http://www.zaha-hadid.com/archive.

Днес всички се прекланяме пред епохата в архитектурата, на която тя даде начало!