Официално откриване на третото издание на Архитектурен Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“

За трета поредна година Камара на архитектите в България РК София Област, Камара на строителите в България и Община Брацигово организират Архитектурен Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“ от 26 юни до 2 юли 2023г. под патронажа на Министерство на културата. С всяка изминала година подкрепата и съорганизаторите се увеличават – в това издание те са Посолството на Италия в БългарияИталианския културен институт в София, Конфиндустрия България, Регионален исторически музей Пазарджик и Университета по архитектура строителство и геодезия. Партньори на проекта са Националното сдружение на общините и Общество „Културно наследство“ – официален партньор на Европа Ностра.

Тема на международния форум тази година е „История и Бъдеще – архитектура за образование и култура“– българо-италиански опит за ревитализация на исторически сгради.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА можете да разгледате на официалния уеб сайт на събитието: www.forum-bratsigovo.bg

Специално за откриването на форума само на 26 юни от 14:30ч. Регионален исторически музей Пазарджик ще изложи прочутото тракийско съкровище от с. Равногор, Община Брацигово.

 

РАВНОГОРСКОТО СЪКРОВИЩЕ


През август 1987 г. в района на село Равногор започват археологически разкопки под ръководството на ст.н.с. Георги Китов. Разкрити са 20 гробници, строени в периода ІV-ІІв пр.н.е.

В една от могилите е намерено Равногорското съкровище, представляващо девет предмета, част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. На шестте от тях, групирани по двойки, използвани за набузници от двете страни на конската глава) са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике.
Богинята Атина е изобразена с шлем, щит и копие. На седмата апликация (поставяна на гърдите на коня) е изобразено крилато тракийско божество с венец на главата. Изобразеното божество вероятно е синкретичен образ – съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис и показва тракийска традиция.
Съкровището се датира във II-I в. пр.Хр. и има огромна художествена стойност.
Участвало е в изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ и Япония.

 

ОФИЦИАЛНА ПРОГРАМА

в дена на откриването на

ФОРУМ „БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО“ 26.06 – 02.07.23

26 юни 2023

 

14:30 часаПресконференция на организаторите в конферентната зала на РИМ Пазарджик

15:30 часаЕкспониране на Равногорското съкровище и обзорно представяне на Адриана Божкова на тема „Археологически проучвания в Брациговския край и околността“; музикална програма на цигуларя Орлин Цветанов

16:30 часаКоктейл и музкална програма

 

Тракийското съкровище от с.Равногор ще бъде експонирано в РИМ Пазарджик само на 26 юни 2023


За повече информация и пълна програма на ФОРУМ „Брацигово – Каменният поток на времето“ www.forum-bratsigovo.bg

ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР НА СЪБИТИЕТО: