Официално откриване на реализацията на първопремирания проект в конкурса „Архитектурно художествен елемент на градската среда“

Уважаеми колеги,

Имаме честта да Ви поканим на тържественото откриване на 12 май от 10:00 часа на реализирания проект спечелил конкурса организиран от КАБ РК София Област за „Архитектурно художествен елемент на градската среда в гр.Брацигово“.

Една от важните роли на архитектите е да търсят,  провокират и създават красота, послания и смисъл. Това беше и водеща цел в избора на място и съставянето на заданието в организирания от нас конкурс. Дългогодишните традиции на „Брациговската архитектурно-строителна школа“ и значимия й принос оставен в емблематични сгради из пределите на цялата ни страна, бяха причина да припомним традициите и да потърсим в града нов символ като част от Архитектурния Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“. За да градим, ни трябват здравите основи на миналото, хармонията днес  е търсенето на баланса между естетика и смисъл,а за да имаме мостове към бъдещето трябва не да ги търсим, а да ги създаваме. Спечелилият първо място в конкурса проект на скулптора Атанас Чакъров дава погледа към това, което е писало историята, крепяло е настоящето и е градило бъдещето – „Силата на човешкия дух“.

Официалното откриване ще бъде в деня на празника на Брацигово 12 май от 10:00 часа на централната пешехода алея в града. В програмата ще бъде включена и танцова програма на Ансамбъл „Българе“.

Тази година отбелязваме няколко важни юбилея, а именно 85 години от основаването на Камара на архитектите в България, 80 години от създаването на Университета по архитектура строителство и геодезия и  130 години от обявяването на Брацигово за град.

Пазничната програма ще започне още на 11 май от 19:30 часа с „Възстановка на Априлското въстание на площадното пространство при „Синджирли Бунар“ и тържествена заря проверка на площад „Централен“ в 21:00 часа.

Успешното партньорство между Община Брацигово и Камара на архитектите в България даде възможност не само да се осъществи този проект, но и да продължим с развитието на още много общи идеи, към които официално се присъединиха и Камара на строителите в България и Университета по архитектура строителство и геодезия.

Реализацията на проекта се осъществява с финансовата подкрепа на Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област и фирма „СКАЛА МРАМОР И РИОЛИТ“.

„Концепция за устойчиво развитие и управление на културно-историческото наследство на територията на Община Брацигово“ разработена от арх.Георги Цапков, арх.Младен Китов и арх.Десислава Димитрова в рамките на Архитектурния форум организиран през септември 2021г. от КАБ РК София Област – „Брацигово – Каменният поток на времето“, прерастна в съвместен проект между Община Брацигово, Камара на архитектите в България и Камара на строителите в България за създаване на Образователен център за архитектурно строителна реставрация в сградата на бившия Строителен техникум в града, която не се използва от няколко години. Поради огромният успех и интерес сред професионалистите към форума, тази година отново от 9-ти до 11-ти септември Брацигово ще бъде домакин на второ издание включващо лекции и уъркшопи посветени на културно историческото наследство с насоченост към архитекти, инженери, строители и граждани.